Lieve vriendin.

Vanmorgen werd ik best vroeg wakker en terwijl ik nog even in bed lag, realiseerde ik mij hoe bevoorrecht ik ben. Een dak boven mijn hoofd, gezond, een liefdevol gezin, voldoende financiële middelen, kortom genoeg om dankbaar te zijn. Natuurlijk heeft ieder huisje zijn kruisje(s), ook wij.

Zo’n 14 jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik wel heel veel kruisjes droeg, deze oneerlijk verdeeld waren. In dat jaar verloor ik mijn toenmalige man aan kanker, zoals je weet. Na een periode van het ontdekken van kanker, de strijd tegen kanker verloor hij uiteindelijk toch van deze ziekte.

Deze periode was een zware maar tegelijkertijd ook waardevolle periode. Gek, dat ik dit uiteindelijk kan schrijven aan jou, dat een ervaring als deze, als waardevol kan omschrijven.

Toen zag ik er totaal de waarde niet van in, waarom overkomt ons dit, was wat er overheerste.

Aan het ziekbed van mijn man hadden we diepgaande gesprekken samen, over de kinderen, de toekomst voor mij alleen en dat ik verder moest gaan met leven. Dat heb ik gedaan, met hulp van anderen, met vallen en opstaan ben ik doorgegaan.

Vanmorgen toen ik in mijn bed naar de blauwe lucht keek, de geur van buiten mijn neus prikkelde voelde ik rust. Rust, ik was even vergeten hoe het is dat zo bewust te ervaren.

Deze afgelopen week hield Radio 2 Collecte Drive-in. Verhalen van mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad kwamen voorbij. Ontroerend, ontredderd, maar vooral moedige verhalen.

Gisteren kreeg ik op mijn werk in het PMC een taartje van een kindje die zijn laatste kuur had gehad. Een liefdevol gezin die dit viert, zij vieren het leven. Het jongetje die ik steeds weer zag opkrabbelen, veerkrachtig, wat gun ik hem een gezonde toekomst. Hij liet trots zijn KanjerKraal zien.

Als kinderen een behandeling hebben afgerond kunnen ze een kraal uitkiezen voor hun Kanjerketting. Deze is speciaal ontwikkeld door de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. De KanjerKetting is een systeem dat bestaat uit kralen. Elke KanjerKraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, prikken, een scan, een haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, verblijf op de intensive care enz. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal. Sommige kinderen hebben een meterslange kralenketting.

Voor mij vandaag een moment om bewust mijn kralen en zegeningen te tellen. Natuurlijk zijn er nog genoeg hobbels op de weg, vragen te stellen en fouten te maken. Dat hoort bij het leven, toch? Hoe mooi om te zien dat kinderen het leven te omarmen, hoe onzeker ook. Als deze kinderen het kunnen, kan ik het ook.

Ik ga deze week even offline, genieten van mijn vakantie met mijn lief. De afgelopen weken is er door allerlei omstandigheden weinig quality time voor ons geweest. Nu ruimte voor elkaar, want het leven kan er zo weer anders uitzien.

Spreek je over 2 weken weer en als het lukt schrijf ik je volgende week. Schrijven met jou geeft mij een moment van reflectie, ruimte aan gedachten die ik als ik druk ben opzij zet. Bedankt lieve vriendin voor je aandacht, omdat ik weet dat je ook deze brief weer met aandacht leest.

 

Omarm het leven, xxx Jacquelien

 

PS: De foto is van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker van het Prinses Maxima Centrum. Dank hiervoor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *