Lieve Marjan.

Online lees ik een gedeeld bericht van een iemand in mijn vriendenkring. Het gaat om een opiniestuk in het NRC.  

…..Asielzoekers zo lang mogelijk laten wachten is al jaren beleid. Bij de IND is het onvermogen tijdig te beslissen een doelbewust beleid……..

Ik wil het niet al te veel ingaan op de inhoud, want daar heb ik op dit moment te weinig kennis over. Wat mij het meeste triggert is het woord ‘asielzoeker’. Als ik dit lees herinner ik mij een gesprek wat ik deze week had met mijn man naar aanleiding van een documentaire.

Deze documentaire ging over een vluchtelingenkamp, waar mensen in afwachting waren op hun verzoek tot asiel. Er werd vertoond hoe sommige medewerkers zich superieur gedroegen, de onmacht van asielverleners, vluchtelingen die ontredderd aankwamen, en eindeloos in onzekerheid waren, die tijdens de reis familie waren kwijtgeraakt, bang voor hun geloof uit te komen en getraumatiseerd.

Natuurlijk hoor ik mensen zeggen dat niet iedereen gevlucht is om de juiste reden, dat er mensen misbruik maken van onze gastvrijheid. Dat zal best, maar heel veel mensen zijn dat niet.

Dan denk ik alleen, waarom ontlenen mensen een recht van bestaan aan de plek waar je toevallig geboren bent? Ik realiseer mij regelmatig hoeveel geluk ik heb gehad in vrijheid geboren te zijn.

Zoals je weet is mijn vader ook gevlucht. Hij kwam op 25-jarige leeftijd per schip samen met andere KNIL militairen in 1950 naar Nederland omdat hij in zijn geboorteland niet veilig was. Hij kende niet de taal, niet het eten. Hij had nog nooit sneeuw gezien en zijn hele familie bleef achter. Hij heeft zich aangepast aan Nederland, vond werk, trouwde met mijn (Nederlandse) moeder in 1957 en is nooit meer terug gekeerd naar zijn geboorteland. 

Ik heb je weleens verteld dat zijn traumatische verleden ons gezin beïnvloed heeft. Het was zeker niet een onbezorgde jeugd die ik heb gehad. Maar toch ben trots, op mijn inmiddels overleden vader. Ondanks zijn verdriet en trauma’s was hij ook de vader die liefdevol mijn haren borstelde toen ik klein was, mij die speciale knipoog gaf.

De gevolgen van oorlogstrauma’s werden nog niet (her)erkend en was geen geschikte hulpverlening beschikbaar. Mijn ouders moesten het samen uitvinden. 

Gelukkig is het recht op vrijheid nu wel een thema, erkennen we steeds meer dat opgroeien in oorlogsgebied, het anders zijn en denken in andere landen je je leven kan kosten. We zien ook steeds meer beelden van vluchtelingen die de oversteek maken, door alle media kunnen we niet meer ontkennen dat er niet overal vrijheid is. 

Ik wil onze briefwisseling gebruiken om aandacht geven aan de vluchteling.

Op 20 juni wordt er jaarlijks de ‘Wereld Vluchtelingen dag’ gevierd. De dag werd in 2000 door de Verenigde Naties ingesteld om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. 

‘Wereld Vluchtelingen dag’ wordt in meer dan honderd landen gevierd.
In Nederland wordt sinds 2010 door Stichting Vluchteling rondom deze datum de Nacht van de Vluchteling georganiseerd. Op 20-21 juni zouden ongeveer zevenduizend deelnemers in 10 steden de ‘Nacht van de Vluchteling’ lopen om zo geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen waar ook ter wereld. Voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Vanwege het coronavirus kreeg deze nacht dit jaar een digitale invulling

Ik heb in het verleden wel eens meegelopen en dit jaar gedoneerd, doneren kan trouwens nog tot 1 september a.s. nachtvandevluchteling.nl/

Wat vind je ervan om volgend jaar samen mee te lopen? Wie weet kunnen we anderen ook motiveren om mee te lopen, zou toch fantastisch zijn. 

Ik wil je ook nog even laten weten hoe fijn het is om deze gevoelens met jou te delen en inderdaad we snijden soms best persoonlijke en gevoelige issues aan. Bedankt dat je jouw momenten van korte lontjes met mij deelt. Ga lekker vakantie vieren met elkaar.

Thks lieve vriendin voor deze waardevolle vriendschap. Jacquelien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *