Lieve vriendin.

Wat een rollercoaster van emoties moet jij inzitten, lieverd. Vrijdag een week geleden is jouw Pap overleden, gisteren was de begrafenis en vandaag worden jullie geacht zijn kamer in een verzorgingshuis leeg te halen. Iets waar je misschien nog helemaal niet klaar voor was, maar zoals je vertelde zijn het de wettelijke regels die bepalen dat een verzorgingsappartement, binnen 7 dagen na overlijden leeg gehaald moet worden.

Dit blijkt, toen ik dit vol verbazing opzocht, volgens de richtlijnen van Actiz en de LOC (Landelijke Organisatie Cliëntenraden) zijn vastgesteld. Hier zal vast wel over nagedacht zijn, alleen vraag ik mij af waarom zo’n haast. Is de woningnood voor ouderen zo hoog? Verbazing, dat is wat dit bij mij oproept. Loslaten, accepteren dat is het enige wat je kunt doen in dit geval. Je hebt wel wat anders aan je hoofd in deze situatie. Gelukkig hebben jullie elkaar, je zus en je broertje, een liefdevol gezin.

Hierna mag je rusten, ontstaat er ruimte om te rouwen. Door deze periode van afstand houden, kan ik niet zo dichtbij zijn als ik zou willen.

Afgelopen woensdag hebben we elkaar gelukkig gezien. Samen met Marja wilde wij namens ons vriendinnen clubje Intermezzo, jou verrassen met een mooie bos bloemen.

Met bloemen zeg je, ‘ik hou van je of ‘ik denk aan je’. Samen met Marja ging ik naar de bloemenwinkel in Leusden, daar lieten we ons compleet adviseren door Jeanette van MJ bloemen, die een prachtig boeket samenstelde en compleet maakte met een bijpassende vaas. De warmte en troost die je anders voelt in de aanraking van een omhelzing, stopte we in dit boeket. Hoe fijn was het jou en je gezin te zien.

Na vandaag begint misschien pas het echte voelen, ik weet dat je dit kunt, je de mooie herinneringen gaat koesteren.

Ik kan je niet omarmen, maar ik ben dicht bij je en sta klaar als je mij nodig hebt en neem de tijd.

Jouw vriendinnetje, Jacqueline

25 reacties op “Brief Jacqueline 21-11”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *