Lieve Marjan.

Bedankt voor je mooie liefdevolle brief. Wat geweldig om te lezen dat we andere met het schrijven naar elkaar kunnen inspireren, een heel klein vonkje hebben laten overslaan bij die ander.

Inspiratie, is een best groots woord en wordt volgens Van Dale gerelateerd aan het Latijnse woord, Spiritus. Spiritus betekent ‘geest’. Als ik het woord inspiratie opzoek in het woordenboek vind ik de volgende verklaringen; bezieling, inval, ingeving, inademing en levenwekkende kracht.

Inspiratie is voor mij het begin van ontdekken, bijvoorbeeld het ontdekken van verlangen. Ontdekken dat ik er iets bij mij geraakt wordt, in beweging komt. 

Voor mij ontstaat inspiratie juist in momenten van stilte, rust en in de natuur zijn. Inspiratie door het lezen van een boek, luisteren naar verhalen van anderen, lopen in de natuur, het zien van een mooi plaatje. Doordat ik geïnspireerd word kan ik meer denken in mogelijkheden.

Afgelopen dagen heb ik rustig thuis doorgebracht. Ik ben een paar dagen vrij en heb wat meer tijd om te lezen.  Lezen is voor mij inspiratie. Lezen van verhalen van anderen die mij doen lachen, nadenken of gewoon lekker doen wegdromen.

Ik ben weer begonnen het lezen van het “Boek van Vreugde”. Gesprekken tussen de Dalai Lama en Desmond Tutu terugkijkend op hun leven.  Twee oudere mannen met behoorlijk bewogen levens, schrijven samen met de co-auteur Douglas Abrams een boek over vreugde? Dat gegeven is voor mij inspirerend, maakt mij nieuwgierig. De woorden van deze personen werken troostend en hoopvol dat er ondanks tegenslagen, ook vreugde is het leven.

Terwijl ik lees, raken mij de volgende woorden van Desmond Tutu, die ik graag met jou deel. De co-auteur stelt de volgende vraag aan de Aartsbisschop. ‘De vreugde waar u over spreekt is niet zomaar een gevoel, u spreekt over iets wat à la minute beschikbaar is, hoe bedoel je dat?’

Desmond Tutu geeft daar onder andere het volgende op terug. ‘Ik bedoel dat we nergens zo blij van worden als iets goeds doen voor de ander. Zo zitten we in elkaar. We zijn geschapen om zorgzaam en edelmoedig te zijn voor elkaar. Zonder contacten met andere mensen verpieteren we.’ Juist deze woorden ‘anders verpieteren we’ ebben na in mijn gedachten. Ik denk aan de mensen die in deze periode eenzaam zijn, alleen omdat zij geen bezoek mogen ontvangen.

Ook omdat het mij raakt wat jij de avond van jouw verjaardag op je Facebook-pagina post:

 ‘Mijn grootste cadeau van vandaag: Het bericht dat ik volgende week mijn vader weer mag zien.’

Hieruit spreekt blijheid, vreugde dat we de mensen die we zo missen weer mogen gaan zien. Vreugde dat we andere en ons zelf blij kunnen maken. Die glimlach op iemands gezicht, is zo waardevol.

Geniet van het weerzien met je paps, dit vreugdevolle moment. Helaas nog op gepaste afstand maar wel weer een stapje dichterbij.

Zo fijn om jou als vriendin te hebben, dikke kus Jacquelien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *