Lieve Marjan.

Black Lives Matters. Na Amsterdam en Den Haag staat er voor morgen een Black Lives Matter-demonstratie gepland in Utrecht. Op sociale media hebben honderden mensen zich aangemeld voor het protest. De gemeente is nu aan het kijken op welke locatie en onder welke voorwaarden het protest kan plaatsvinden. Wat leven we in een bewogen tijd, is het eerste wat ik denk als ik dit lees. Laten we vooral niet vergeten dat we nog steeds in een pandemie leven. Maar hoe laat je je stem horen, nu de geest uit de fles is, dat dit een kans biedt op verandering? 

Ik kijk met verbijstering en bewondering naar de beelden van de demonstraties en initiatieven over de hele wereld. Verbijstering over de hoeveelheid mensen die schouder aan schouder op een overvol plein staan te protesteren, sommige zelfs zonder mondkapjes, in een periode van social distance.  Bewondering voor de mensen die opstaan, zich laten horen in protest. Barack Obama geeft krachtige speech via livestream vanuit zijn huis ‘Weet dat jullie dromen er toe doen.’ Agenten knielen voor Black Lives Matter-demonstranten in de VS.  Taking the knee’ werd geïllustreerd door Amerikaanse atleten in 2016, die knielden bij wedstrijden tijdens het Amerikaanse volkslied uit protest tegen het politiegeweld en racisme. Dit gebaar van respect ontroerde mij van alle beelden bij de protesten het meest. 

Ach, er valt nog zoveel over te schrijven. Ik ga niet naar de demonstratie morgen, steun vanuit huis online de protesten, door een petitie te tekenen en laat waar mogelijk mijn stem horen. Ook ik maak een denkbeeldige knieval als uiting van respect en schrijf hierover nu naar jou. 

Schrijven brengt voor mij inzicht, brengt mijn diepste gevoelens en mijmeringen tot leven. Door op te schrijven wat er in mij omgaat creëer ik een moment van aandacht en vervolgens rust. 

Herken je die momenten dat je hele gesprekken voert in je hoofd met iemand anders die je iets wilt vertellen maar je om wat voor reden dan ook niet kan bereiken of niet durft aan te spreken? Barst je hoofd bijna van ideeën en komen deze gedachten vaak op momenten dat je er niets mee kan? 

 Zo’n 70% van wat we denken zijn vooral gedachten die we lastig vinden, waarvoor we er niet direct iets mee kunnen. Soms zijn die gedachten onsamenhangend, gaan totaal nergens heen, maar houden mij wel wakker. En als ik die gedachten dan opschrijf blijkt het allemaal niet zo heftig of onsamenhangend te zijn zoals het lijkt. 

Nu we zo een paar weken al met elkaar schrijven, merk ik dat steeds meer vanuit mijn gevoel ga schrijven, het mij goed doet mijn gedachten te ordenen op papier. Zeker goed idee om een vorm van Mindful schrijven mee te nemen in ons aanbod. Weet je, ik moet ineens denken aan de periode dat ik van mijn lief, liefdesbrieven ontving, Ik heb deze bewaard en lees ze soms weer opnieuw, dan voel ik de verliefdheid weer opbloeien. Of de brief die ik schreef naar mijn ouders toen ik voor het eerst alleen naar het buitenland ging. In een brief schrijf ik over mijn angsten, vraag advies en laat weten dat ik ze mis.

Mindful schrijven……. ik weet zeker dat wij samen hier een mooie workshop van kunnen maken. Ik heb de Woudkapel gereserveerd en ben benieuwd wat er bij de deelnemers komt boven borrelen als er ruimte is om te schrijven. Woorden geven aan gevoelens, zonder te oordelen en zonder direct een antwoord te willen ontvangen. Misschien wel een mooie liefdesbrief, een message die we in een fles oprollen en laten meenemen door de zee.  

I’ll send an SOS to the world
I’ll send an SOS to the world
I hope that someone gets my
I hope that someone gets my
I hope that someone gets my message in a bottle, yeah
Message in a bottle yeah

The Police

Dag lieve vriendin, tot snel

Jacquelien. 

We zijn beiden erg begaan met de situatie in de Verenigde Staten. Black Live Matters daar en ook hier. Wij hebben deze petitie getekend, dit geeft ons het gevoel iets te kunnen doen.

https://www.amnesty.nl/forms/urgentaction-vs-floyd

Wil je financieel een bijdrage leveren dan kan dit onder andere bij: 

https://gf.me/u/x4xyax


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *