Lieve Marjan.

Het is alweer zo’n 4 weken geleden dat we elkaar live hebben gezien. Gelukkig kunnen we elkaar online ontmoeten en zijn we gezond. Op het moment dat het toch beter was om sociale contacten te vermijden ging iedereen nog naar zijn werk, school en uit eten. Daarna was niets meer vanzelfsprekend. Ik heb de kinderen al weken niet meer vastgehouden, mis de momenten waar we samen aan tafel zitten, gelukkig zijn ze allemaal gezond en nog geen financiële zorgen, maar toch….

Verwarrende tijd zeker, het ervaren van gemis en je tegelijkertijd realiseren hoe dankbaar ik ben dat we na deze crisis elkaar weer gaan zien. Dat mensen misschien dagelijks met gemis geconfronteerd worden en elkaar niet meer kunnen zien. Ik moest van de week denken aan een liedje van de Dijk: Een man weet past wat hij mist als ze er niet is.  Deze tijd voelt voor mij als gemis, het missen van mensen waar je om geeft, de simpele gesprekken, het niet kunnen vasthouden van elkaar zonder woorden. Alles gaat online, zeker fijn dat dit er is, maar ook zo onnatuurlijk. Daarom is het fijn om elkaar te schrijven. De woorden op papier te laten landen, zonder dat er direct op gereageerd wordt. Even alleen met mijn gedachten en gevoelens. Ik ga zo even wandelen, deze brief naar jou toe sturen. Mij bewust zijn van de mooie dingen om mij heen, zonder het gevoel van gemis weg te duwen. Er is gemis en dat mag er zijn, hoe lastig ook.

Dikke kus, Jacquelien

2 reacties op “Brief Jacquelien 8/4”

  1. Marjan van Kleef-Klaverdijk

   Henriette,
   Wat fijn dat je reageert. Eenzaamheid is een thema die veel mensen zullen herkennen in deze tijd. We hebben huidhonger en sociale honger. Zelf geeft het me houvast en troost dat dit echt over gaat. Niets kan het fysieke contact vervangen. Maar door in gedachten bij iemand te zijn en me voor te stellen hem of haar weer te zien geeft me toch een goed gevoel. Dat maakt schrijven voor mij in deze tijd ook zo waardevol.
   Warme groet, Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *