Lieve Marjan.

Zaterdag 2 januari, de 2e dag in het nieuwe jaar. De dag dat mijn oudste zoon jarig is. In deze verwarrende tijd had ik de afgelopen dagen besloten niet naar hem toe te gaan.

Na de Kerst waar we ons aan de regels hebben gehouden kwam er toch een berichtje dat een van de kinderen in aanraking is geweest met iemand waar Corona is geconstateerd. Zij werden donderdag getest en gisteren bleek dat gelukkig alles oké is.

Ik heb hem net telefonisch gefeliciteerd, op afstand. Tijdens het gesprek voel ik de onrust ontstaan. Zeg dat het niet anders is en we als alles weer normaler is wat leuks gaan doen. Grotendeels tegen mijzelf als compensatie.

Als ik ophang voel ik mij verward. Ik mis hem. Wil eigenlijk wel langs, gewoon even vasthouden, knuffelen. Verwarring tussen verstand en gevoelens.

Dit zijn momenten dat ik besluit op mijn kussentje te gaan zitten. Aandacht te geven aan deze verwarring.

In mijn herinnering ben ik terug op de dag dat hij geboren werd. Terug in zijn warme en zo liefdevol ingericht kamertje. We woonde in een klein dorpje buiten de stad. Het was een koude nacht geweest en omdat er geen dubbel glas in de ramen zat vormde er ijsbloemen op de ramen. Ik voel weer de liefde naar hem mijn hart verwarmen. Dat kleine mensje waar ik vanaf tel 1 van hou, mee in verbinding staat. Nu 34 jaar geleden.

Inmiddels een volwassen man met een eigen leven. En toch blijft hij voor mij dat kleine wonder die op 2 januari ’87 in mijn armen lag. De mooie momenten samen, hem zien opgroeien. Elk jaar weer iets meer loslaten. Liefdevol en trouw, mijn zoon. 

Terwijl ik dit schrijf wordt het rustiger in mijn hoofd. Het is ook een verwarrende tijd. Mijn man ziet dat ik het lastig vindt en vraagt of we toch gewoon even naar hem toe zullen rijden. Het helpt om toe te geven dat als je iets besluit vanuit ratio het niet altijd met je gevoel blijkt te matchen. We besluiten samen naar A’dam te rijden. De komende tijd blijft het sowieso een verwarrende tijd. Niets is zeker tot op dat moment. Een uitdaging op zich om mee om te gaan en zeker nu. 

Fijne dag lieve vriendin. We spreken elkaar volgende week.

Jacqueline.