Lieve Marjan.

Vandaag ontving ik de nieuwsbrief van mijn schoondochter. Ik ben altijd weer onder de indruk hoe zij haar gevoelens kan verwoorden, bijna poëtisch. 

Ze heeft op jonge leeftijd haar moeder verloren. In deze nieuwsbrief schrijft zij over welke boeken zij heeft gelezen, welke praktijken of rituelen haar “hebben geholpen”.  Als gift aan anderen die deze steun en advies kunnen gebruiken of misschien niet weten hoe zij met het verdriet van hun vriend of vriendin om kunnen gaan. Wat kun je doen voor iemand die een moeilijke periode doorgaat? Helaas is zij daar een expert in geworden. 

Nu we elkaar veel minder zien, elkaar niet kunnen trakteren op een koffie, verjaardagen en feestdagen anders zijn dan normaal is het gewoon leuk om een ander te verrassen. Dus sturen we elkaar meer dan ooit een kaartje of een pakketje. 

Afgelopen week ontving ik een pakketje over de post van mijn zoon en schoondochter, gevuld met wat lekkers, een magazine, een exclusieve doos thee en een crème waarvan alleen al de vorm van het flesje indruk maakte bij mij. Zo waardevol en verbindend, weten dat een ander aan je denkt. Dit met zorg heeft uitgezocht en ingepakt. 

Zeker in deze tijd, waar we normaal fysiek in verbinding zijn, is omkijken naar die ander een klein gebaar van grote waarde. Veel te weinig zijn we ons bewust hoe het is voor iemand die op dit moment alleen een glimlach ontvangt van de kassa medewerker in de supermarkt of het dagelijkse straatje om het enige uitje is van de dag. Geen familie heeft die een kaartje stuurt.

Dus je kunt je voorstellen hoe enthousiast ik werd toen ik las dat zij oproept mee te doen aan een experiment. Een gebaar van compassie, liefdevolle vriendelijkheid, naar iemand die je misschien niet dagelijks ziet maar wel wil laten weten dat je aan diegene denkt of iemand waarvan je denkt dat die het nodig heeft, graag wil verrassen met een klein gebaar. Ik omarm dit initiatief. 

Initiatieven als deze gaan in mijn beleving over vrijgevigheid. Vrijgevigheid geeft mij een groter gevoel van verbondenheid met de mensen om mij heen. Als ik zie hoe mijn schoondochter in haar bescheidenheid in deze donkere dagen anderen wat licht wil brengen, kan ik alleen maar dankbaar zijn. 

Voor mij is dat Dana, ook wel vertaald naar vrijgevigheid. Vrijgevig zijn betekent dat dat we bereid zijn ons hart te openen, zonder daar iets voor terug te verwachten. Een mooie les in ons leven. 

Dus lieve vriendin, hou je brievenbus in de gaten. Zodat ik jouw dag voor een moment wat lichter kan maken. 

Hartegroet Jacqueline. 

Wil je meedoen met dit experiment? Bezoek dan @yasdikkeboom op Instagram. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *