22-04

Lieve Marjan.

Waar blijft de zomer? Ik heb de verwarming toch maar een tikkie gegeven, want als ik zo zit te werken merk ik dat het niet echt een comfortabele temperatuur in huis is. 

Als ik vanuit de plek waar ik zit naar buiten kijk zie hoe de tuin er vrolijk en kleurrijk bij staat. De tulpen en andere bloembollen die ik gepland heb staan in volle bloei. De zaadjes zitten in de grond. De magnolia die we van het weekend hebben gepland is gevuld met volle grote bloemen. Ik zie verse groen blaadjes aan de vlinderstruik komen. Van het weekend hebben we ons tuintje geschoffeld, dooie takken gesnoeid, insectenhotel is weer geopend en alles is klaar gemaakt voor het voorjaar. 

Toen ik tiener was ben ik een paar keer met mijn broer en zus en ouders naar de Keukenhof geweest. En ook het bloemencorso bezoeken met de hele familie mocht vroeger niet ontbreken. Ik hou van bloemen en plantjes in mijn tuin en zo help ik de natuur ook een handje. 

Zo heb ik alvast een lijstje gemaakt van planten die vlinder en andere insecten lokken met hun geur en nectar. Zoals de plant monarda (ook wel indianennetel bergamotplant). Lavendel die een heerlijke geur afgeeft. Lythrum (kattenstaart). Scabiosa (duifkruid). Judaspenning en duizendschoon. 

Gelukkig worden wij steeds meer bewust dat planten en bomen in je tuin uiteindelijk de vlinders, bijen en andere nuttigen insecten helpt overleven. Waardoor de vogels en andere beesten die weer van de insecten leven hun voedsel kunnen vinden. Ik las vanmorgen dat in een tuin, ook al is die erg bescheiden, leven vaak meer verschillende dieren dan in een uitgestrekt (monotoon) natuurgebied. In een doorsnee tuin passeren makkelijk dertig vogelsoorten, tien vlinders, honderd nachtvlinders, een dertigtal spinnen en honderden andere insecten – in totaal zo’n vijfhonderd verschillende dieren! Hoe leuk is het om in je tuin te gaan zitten en de eerste hommels ziet vliegen, een vlinder op een bloem ziet landen. 

Vandaag is Nationale Zaaidag! 

Door het hele land worden maar liefst 1500 particulieren door het hele land te voorzien van een uitdeelpakket. En radio 2 steunt deze actie door STAATZAAD aan de bieden. Het gaat helaas nog steeds slecht met de bijen, daarom geven zij bij elke uitzending 2 zaadbommen weg met een mix voor wilde bloemen. 

En precies vandaag, 22 april vindt er een zaaifestijn plaats. Met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen voor bijen inzaaien. Tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, boomspiegels: volplempen die handel! Broodnodig voor bestuivers, volgens de “voedselbank voor bijen. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden maken de beesten zwak. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer. Een aantal weken geleden kon je gratis bloemzaden bij een van de 1500 Voedselbanken voor Bijen halen! Maar je kan natuurlijk vandaag en morgen ook zelf wat bloemzaden om je heen strooien. Alle beetjes helpen.

Ik neem straks op mijn wandeling wat zaadjes mee in mijn jaszak en laat zo nu en dan wat vallen op saaie plekken langs de weg. 

Namasté Jacqueline. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *