Hey Meissie,

Grappig hè, die aanhef gebruik je in een telefoongesprek eerder dan als je elkaar schrijft. Als ik deze woorden zo lees moet ik denken aan een boek van Marion Bloem: Meisje van 100. Mooi boek over Indonesië. Misschien iets voor je vakantie. Heb jij dat ook dat als je op vakantie gaat je te veel boeken meeneemt? Volgende week mag jij lekker weg. Leuk dat jullie de Biesbosch gaan verkennen. Ik ken dat gebied eigenlijk helemaal niet. Wat jij ook schreef, er zijn zoveel mooie plekken in ons eigen land te verkennen.

Nou bij ons is de vakantie nu echt over. De kids zijn weer naar school. Even wat onrust rond het opstarten en weer wennen, maar ze hebben er allebei wel weer zin in. Zoonlief iets minder dan zijn zus (die zichzelf ‘nerd’ noemt), maar zolang hij een paar maten heeft om mee te ouwehoeren komt dat ook wel goed.

En dan is er ineens na 5,5 maand weer ruimte in huis. En wordt er minder een appel op mij gedaan door…….Er is in zekere zin weer meer structuur en ik gedij daar op dit  moment even prima bij.

Vorige week was ik even ziek geweest (nee geen Corona) en hangend op de bank had ik alvast een fijne weekindeling op papier gezet. Daarin had ik tijd gereserveerd voor al mijn activiteiten en ook heerlijk voor mezelf nog ruimte. Prima….op papier. En dan ga ik maandag aan de slag. In mijn blokje voor mijn bureaudienst bij Slachtofferhulp krijg ik een aantal cliënten niet te pakken.  Ach ik pak ze morgen wel mee, want ik had keurig een moment open gelaten voor deze situatie. Check, dat past nog. Fijn geregeld…. Ik blij.

Maar dan komt er een casus op mijn scherm die wat gecompliceerder is. Ik moet hiervoor even overleggen en wat uitzoeken en ik beloof de client de volgende dag terug te bellen. Mmmm, past net. Maar, en wellicht ken je dat, ergens voel je dat het zou kunnen gaan wringen. En ja hoor. Nog een casus, met de vraag of er morgen iemand op huisbezoek kan. Ik voel compassie met deze mensen en gun ze de ruimte om te kunnen praten en voel ook dat ikzelf dit prima kan. Dus ik boek die afspraak in. BOEM, agendacrash. De tweede dag van mijn werkweek.. Ik zie de keurig ingekleurde hokjes in gedachten vervagen. In eerste instantie offer ik wat tijd op die ik voor mijn PR had ingeboekt. Eigenlijk….

Tijdens de koffie met manlief, die druk is met zijn proefschrift, zie ik waar het misloopt. Fijn om met hem weer te spiegelen en ik schuif wat zodat toch alles weer zijn plekje heeft.

Lesje prioriteiten stellen en grenzen zetten, en deze zelf bewaken. Want er is niemand die mij dwingt met een mes op de keel. Ik doe het zelf. En de grap is dat ik al mijn werk heel graag doe, dus heel graag tijd opoffer. Alleen weet ik ook heel goed dat voor mezelf zorgen betekent dat ìk mijn agenda niet vol kan proppen. Ik heb tijd nodig voor een bakkie met mijn kinderen. Ik wil heel graag mijn verdiepings- en studietijd in mijn week houden omdat dat mij voedt. Ik wil ook graag de hond meer uitlaten dan dat blokje om. Ik heb ook tijd nodig om doelloos voor me uit te kijken voordat ik weer een gesprek in ga .

 

Dus, en daar gaat het over, heb ik een deal met mezelf gesloten. Dit is wat ik wil en dit is wat kan binnen de gegeven tijd. En nu is het alert blijven en me hieraan houden. En geloof me, mijn rooster is geen gekkenwerk. En soms betekent dat Nee zeggen, en soms voluit Ja. 

 

Gister toen ik op huisbezoek was en het gesprek langer duurde dan verwacht merkte ik dat ook. Op een gegeven moment was ik er met mijn aandacht minder bij, dus ging ik voorzichtig aan afronden. Maar de aardige man wilde me heel graag nog een opname laten zien, die absoluut het verdriet illustreerde waar hij nu in zit. Met een lach zei hij, nog 5 minuutjes en dan mag je weg. Ach, al duurde het op dat moment 10 minuten, hij had me al geraakt en met liefde bleef ik zitten. Dan maar 10  minuten later het eten op tafel. Geven en nemen. Mooi om dat te doen vanuit mijn eigen balans.

Lieve vriendin, een hele fijne week met je lief op de fiets in de Biesbosch. Ik hoop op mooi weer voor jullie.

Marjan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *