Jacquelien,

Wat was het heerlijk afgelopen vrijdag, zo in de ochtend samen in het bos verstillen. Ik zou dit elke ochtend kunnen doen. Ik ben dan ook echt een ochtendmens. Zeker in de zomer.  Hoewel ik mijn bed echt kan aanbidden en de wekker best wel es verafschuwd wordt. Meestal komt dat omdat ik de avond van te voren gewoon te laat naar bed ben gegaan. Maar ja de zomeravonden zijn ook zo heerlijk. Gisteravond werd het ook wat later doordat mijn dochter even de ruimte nodig had om te vertellen wat haar dwars zat. 

Simone heeft al jong, op haar dertiende aan ons verteld dat ze zowel op jongens als op meisjes verliefd kan worden. Dit wil ze liever niet bisexueel noemen omdat dit weer een label is. Queer is de term die zij gebruikt en dit staat voor haar gevoel dat ze kan houden van mensen. Een ontwapenend kwetsbaar en liefdevol gesprek hadden we destijds. Mijn eerste reactie: ‘dan heb je een groot hart’, was de enige juiste. En sindsdien is haar sexuele geaardheid een waarheid in ons gezin waar geen discussie over is en waar wij vooral ruimte aan willen geven. Vorig jaar zouden we naar de Gay-pride gaan maar daar kwamen helaas familie-omstandigheden tussen. Dit jaar zal de pride sowieso niet doorgaan, helaas, ik zou daar trots naast haar willen lopen. 

Zelf ben ik opgevoed door ouders die al jong zeiden: ‘als je later met een vriend of vriendin thuis komt’. En ik riep in mijn tuinbroek op mijn 11e als men mij vroeg wat ik later wilde worden: Lesbisch. Kortom diversiteit in de seksuele geaardheid was bij ons geen issue, maar eerlijk gezegd ging het ook nog niet verder dan de tweedeling. Of je bent hetero of je bent homo. Dat mensen biseksueel konden zijn transseksueel, transgender of…… die kleuren van de regenboog kende ik nog niet. 

Door mijn regenboog-dochter ben ik ook breder gaan kijken. En door onze gesprekken zie ik ook vooroordelen die er nog lagen of onwetendheid die nog een blokkade vormden.

Gisteravond had zij een meet-gesprek met haar vrienden en daarin kregen ze het over transgenders. De aanleiding was een tweet van J.K. Rowling, de bekende Harry Potter schrijfster. Zij blijkt een redelijk starre houding te hebben tegenover transgenders. Zij vindt dat vrouwen die een transitie hebben ondergaan tot man, geen man zijn. Simone is hier laaiend over. Maar een vriend van haar gaf Rowling gelijk. 

Zij komt nu dus tegen dat vrienden andere meningen kunnen hebben die echt tegen jouw principes ingaan. (En discussiëren via de meet is echt heel lastig, zeker als je ook nog in een groep zit). Zeker kun je samen afspreken dat je het niet eens bent en dat dat OK is. To agree to disagree..Maar wat doe je als dit niet alleen woorden blijken…Als de verschillen ook naar voren komen in uitingen of in de waardering van elkaar? En hoe verwoord je je standpunt als je iets heel sterk voelt? Moet je daar dan echt argumenten voor zoeken? 

Onze prachtige regenboogdochter heeft mij in ieder geval ertoe bewogen om meer te lezen over transgenders en genderdiversiteit. Eerst begreep ik ook niet goed hoe en wat, hoewel ik altijd een niet-oordelende houding wil hebben. 

Wat mij in deze zoektocht diep geraakt heeft is het artikel wat ik bijsluit bij deze brief: 

Hierin staat dat in oud-indiaanse stammen er 5 genders bestonden. Voor iedere gender was ruimte en daar was ook een rol voor in de stam. Je moet het maar es lezen. .  En om volledig te zijn, ook in vroege Joodse teksten komt genderdiversiteit voor. In Indonesië zijn er meerdere termen om de diversiteit in genders aan te geven. Dat is nu inclusiviteit. Ik word daar zo blij van, dat geeft zoveel mooie kleuren in de wereld. 

Ik ben trots op haar dat ze hier zo open over is en ook dankbaar, omdat het mij ook uitnodigt om verder te kijken dan mijn eigen kader.

Nou lieve vriendin. Donderdag lekker vroeg weer uit de veren, maar nu voor onze foto-shoot. Ben heel benieuwd. Ik heb zin om er een gezellige ochtend van te maken. We bellen nog wel even. 

Liefs 

Marjan 

 

O ja en wil je dat artikel nog lezen? Volg dan deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *