3 mei

Lieve Jacqueline,

De regelmaat van onze correspondentie is er uit. Het is alweer even geleden dat jij me schreef en ik zit al een aantal dagen te broeden op een brief aan jou. Ik wil je graag schrijven en met je delen wat er in mijn leven speelt. Omdat het fijn is om op papier te zetten en woorden te geven aan wat er is en wat er aandacht vraagt en omdat ik hiermee onze band onderhoud en ook verdiep. Daarbij hebben we ervoor gekozen onze brieven online te zetten om verbinding te maken met onze volgers en geïnteresseerden. Dit laatste heb ik het afgelopen jaar steeds weer spannend gevonden, hoewel we geen duizenden lezers hebben is het openbaar maken van een persoonlijke brief voor mij wel een kwetsbaar moment. En elke keer vind ik er weer een vorm voor en is het ook weer een groeiproces. Dus ga ik nu ook zitten en maak ik contact met jou en met hen die meelezen. 

De laatste tijd ga ik door een lastige tijd, daar maak ik geen geheim van. Mijn lief en ik schuren de laatste tijd regelmatig langs elkaar heen en we hebben dan moeite om onze verbinding te voelen en om die vast te houden. We creëren tegenstellingen en afstand in plaats van verbindingen en nabijheid, dat waar wij beiden zo naar verlangen. We kunnen hopeloos naar elkaar kijken, waar ben jij en waarom doe jij zo ingewikkeld? Natuurlijk weten we dat vingerwijzen meer over jezelf zegt dan over de ander. Maar hoe ingewikkeld is het om de pijn die je voelt aan te kijken, serieus te nemen en te verwoorden waar je eigenlijk zo naar verlangt. 

We zijn beiden geen 25 meer en hebben al het een en het ander meegemaakt we hebben onze littekens en vergroeiingen. Toen wij samenkwamen nu 19 jaar geleden was er een klik, we voelden beiden dat we een toekomst hadden en die zijn we vol goede moed gestart. Ik was me vagelijk bewust van  eigenaardigheden van hem. Hij zag mijn littekens wel en kuste ze. En zo gingen wij ons eigen avontuur aan, samen verder met een tegenpool. En ondertussen speelt het leven zich af. We struikelden wel es en vielen en stonden ook weer op genietend van de overwinningen.

Zonder dat ik de privacy van mijn lief wil schenden kan ik wel zeggen dat hij is opgevoed door 2 liefhebbende mensen. Ze  hielden veel van elkaar en van hem, alleen ze hadden een groot litteken die voor een vergroeiing zorgde. Ze waren beiden getekend in de oorlog. Hij in het Jappenkamp en zij als puber in een verzetsgezin. Helden allebei ,omdat ze doorleefden en hoop hadden. Moedige geliefden die hoopten dat ze samen de littekens van de oorlog konden overwinnen. En dit deden ze voor een groot deel ook. Alleen struikelde hij toen hij 50 was en zij ging stoer verder met hopen op betere tijden. Ze hebben altijd van elkaar gehouden alleen konden zij hun gevoelens niet delen. Deels  omdat de oorlog hen dat afgeleerd had en deels omdat ze de ander wilden sparen. En zo groeide mijn lief op in een gezin waar de oorlog heel aanwezig was terwijl er niet uitgebreid over gesproken werd. En zijn zijn littekens ook nog te herleiden tot 40-45, direct en indirect, en voel ik met hem mee. Want terwijl ik dit schrijf voel ik een grote tederheid en respect voor hem en zijn geschiedenis.

Morgen is het dodenherdenking, overmorgen vieren we onze vrijheid (zonder grote feesten). Dit jaar ben ik er intenser mee bezig dan andere jaren en voel me meer van andere jaren verbonden met dit ritueel van herdenking. 

Dit uurtje schrijven lieve vriendin heeft me goed gedaan. Ik kon even op een afstandje kijken en voelen welke woorden en zinnen passen bij dit moment. Liefdevol toekijken en aanwezig blijven….een mooie opdracht voor de komende tijd. 

Morgen om 20.00 zal ik stil zijn, in meditatie en ik zal in gedachten een krans leggen ter herdenking, een krans van liefde en compassie voor hen die vielen en voor hen die achterbleven.

Je t’embrasse,

Marjan 

PS 

De Lelietjes van Dalen van de foto verwijzen naar mijn schoonvader die dol was op deze bloempjes en die meestal rond zijn verjaardag bloeiden. Ze komen nu in onze bostuin omhoog. 

59 reacties op “Brief Marjan 3-5”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *