30 december 2020 

Lieve Jacqueline,

Vanochtend liep ik over de hei hier in Drenthe. Wat een wondermooie luchten boven de leegte. Het was droog en er was een zachte blauwe lucht met zachte lichtgrijze tinten. De hei was winters grauw, maar vol met bruine, gelige tinten. Een plaatje. Ik voelde de neiging om dit vast te leggen op foto, maar ik had ten eerste mijn mobiel niet bij me en ten tweede realiseerde ik me dat dit totaalbeeld niet vast te leggen is. Daarom bleef ik bewust even staan en maakte in gedachten een panoramafoto van 360 graden. Beeldje voor beeldje nam ik in me op. Het was dat mijn hond ongeduldig was, anders was ik langer stil blijven staan in deze (ogenschijnlijke) leegte.

Ik vind deze dagen tussen kerst en oudjaar een hele fijne tijd van het jaar. Het voelt als een leegte, een stilteweek, en tegelijkertijd als een soort brug tussen oud en nieuw. Elk jaar organiseer ik het zo dat ik deze week geen werkzaamheden heb. Deze week sta ik even stil bij wat er was dit jaar en maak ik weer ruimte voor het volgende jaar. En nu ook.

Dit afgelopen jaar was voor mij het jaar van verbinding voelen, maken en eren. Wij hebben onze verbinding, onze band echt vormgegeven dit jaar. Daar hebben we al veel over gezegd en dat hoeft niet meer herhaald te worden. In de crisis heb ik gevoeld welke lieve fijne mensen ik zo waardeer en koester, dat ik ze door de lockdown echt gemist heb. Elk vleugje van contact werd kostbaarder. Een brief, een belletje of app-je.

Het was een jaar om ook in mezelf te voelen hoe ik verbinding leg en hou met mezelf. Ik merkte hoe stevig ik ging staan door mijn eigen weg in de Tai Chi te volgen nadat een opleiding ineens stopte. Hierdoor ging ik ook mijn eigen Tai Chi-school beginnen. Ik kwam oude pijn tegen die nu de kans kreeg om te helen, een roerige weg die me uiteindelijk weer veel ruimte  in mijn lijf en in mijn gevoel heeft gegeven.

 Afscheid nemen van papa was ook voelen hoeveel ik van hem hou en ik voelde de band die ik met hem heb kunnen opbouwen in jaren dat ik dichtbij hem mocht komen.

Het was een roerig jaar waarin voor mij verbinding erg belangrijk was.

Nu in deze week van rust en afstand, komt er ook inspiratie voor het komende jaar. Daarin blijft verbinding voor mij essentieel.

Lieve mooie vrouw, vriendin, maatje en sparring-partner. Dank voor onze verbinding dit jaar en graag tot snel in 2021.

Je t’embrasse.

Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *